Til Mars med IKT PDF Skriv ut E-post
Skrevet av Lage Thune Myrberget   
mandag 06. august 2012 16:34

Til-Mars-med-forside 540

Mandag 6. august landet NASA vellykket med en moderne Rover på Mars. I forbindelse med dette er det utviklet en rekke IKT-verktøy som vi syns er ganske så enestående. Derfor har vi i WOWfabrikken satt seg ned for å samle dette på et sted, og dele det med norske lærere.

IKT-pedagogene på dette prosjektet er Eva Bratvold, Magnus Henrik Sandberg og Lage Thune Myrberget.  

Seks verktøy

Det er seks ulike verktøy vi vil presentere: 
1: NASA.GOV 2: XBOX 3: KODU 4: YOUTUBE/FILM 5: MUSIKK 6: APP´s 
7: Ekstramateriell og linker :-) 

1344628311 pdf Rastløs? Nysgjerrig? Da kan du laste ned vår 26-siders PDF med oppgaver, innspill, erfaringer og tips. Alle oppgavene er tilrettelagt for små-, mellom og ungdomstrinnet. Alt dette materialet - i kombinasjon med linker på denne siden - vil gi deg en ny og unik mulighet til å ta ibruk IKT i din undervisning.

 

I tillegg kan du laste ned denne PDF-en som er fasitsvarene på oppgavene.

 

1: NASA

NASA har laget egne nettsider og oppdaterer konktinuerlig med bilder og forskningsresultater fra ekspedisjonen på Mars.
Hovedressursene til NASA finner du her
Denne netsiden viser hvordan landingen foregår.
Denne nettsiden viser panoramabilder av Mars.
Her er et intervju med sjefsingeniøren hos Siemens som hjalp JPL med å bygge ferdig Curiosity.  
Det er Jet Propulsion laboratory som bygger de tekniske løsningene for NASA. Masse informasjon å hente her

Her er link til en spilleliste med 7 filmer fra NASA. De viser prosessen fra forberedelser til oppskytning, oppskytning, hele ferden frem til Mars og landingen.  

Den mest kritiske fasen er de 7 minuttene med nedstigning. Her forklares denne fasen spesielt: 2: XBOX

Microsoft har sammen med NASA utviklet et dataspill hvor du kan styre landingssekvensen av Curisosity. All instruksjon i spillet er oversat til norsk. Du finner masse nyttig informasjon om ekspedisjonen i spillet. En veldig spennende og lærerik lek med spillkonsoll i skolen. Denne filmen viser hele spillets landingssekvens og instruksjonen du får på skjermen (denne filmen er engelsk)

1344628311 pdf Vi passer på å minne om vår vår lærerveilening og arbeidshefte med oppgaver og pedagogiske innspill for små-, mellom og ungdomskoletrinn. Den kan dere laste ned gratis her. Bruk den! Fortelle oss! Del med andre!  

Her er fasitsvarene til oppgavene i heftet

3: KODU

Microsoft har utviklet et program som heter Kodu. Med Kodu kan du programmere og lage egne spill. Kodu er gratis og det finnes en mengde informative og gode filmer som forklarer hvordan dere kan bruke Kodu i skolen. Elevene lærer å programmere og får umiddelbart oppleve hvordan programmet kan spilles.  

Spillet kan dere laste ned gratis på denne nettsiden

Mars edition

 

 

 

I forbindelse med ekspedisjonen til Mars har de utviklet egne spillbrett for å lære elever hvordan Curiosity utforsker overflaten på Mars. Elevene kan også lære hvordan de programmerer og styrer Curiosity på overflaten. Man kan både utføre ulike forsøk samt bygge opp egne fantasiverdner med nye funksjoner.  
 

Informasjon og nedlastning av de nye brettene med Curiosity og Mars finner du på denne linken

Her er en engelsk side med litt informasjon om Kodu Mars edition4: YOUTUBE/film

På Youtube finner du klipp fra de fleste filmer som handler om Mars. Mission To Mars er bare en av dem sin ligger i full lengde. Husk at Hollywood spekulerer mye og sjelden lager et realistisk bilde på hvordan mennesker kan komme seg til Mars.

Det kan du derimot oppleve til fulle i dokumentaren "The Mars Underground". Hele dokumentaren ligger på YouTube i full HD.

Filmen er verdt å se. Den tar for seg hvordan mennesker kan komme seg til Mars og hva som er utfordringene ved å gjøre dette. 1t og 13 minutter med logisk vitenskap, politikk, historie og fremtidsvisjoner.

 

5: MUSIKK

Mars finner du også i musikken. På denne nettsiden finner du en liste av sanger med tema fra Mars. Her er både David Bowie og Coldplay med, men også noen andre spennende artister. Vi vil på det sterkeste oppfordre dere til å analysere tekstene til disse sangene. Life Og Mars? handler ikke om livet på Mars, snarer tvert om. 

Derimot kan dere bruke litt tid på Will.I.Am sin sang Reach For The Stars. Denne sangen ble faktisk overført via høytaleren på Curiosity den 28 august 2012. Her kan dere se opptak fra overføringen i hovedkvartert til NASA.

Will.I.Am er en av USAs største ræppartister og har i alle år jobbet aktivt for å motivere elever til skolegang. Dette engasjementet har NASA merket seg og samarbeider med artisten. De driver felles opplysningsarbeid om forskning og utvikling av teknologi og kunskap. Les og se en film om dette her.

Det var derfor naturlig for Will.I.Am å dedikere sin nye sang til NASA. De kvitterte med å fremførte den på Mars. 

Teksten finner dere her

 

Komponist med et budskap
Komponisten John D. Boswell har satt seg fore å formidle forskning og vitenskap gjennom sin musikk. Prosjektet heter The Symphony Of Science og du finer nettsiden hans her.

Han tar opptak fra taler og samatler med kjente forskere og legger dette inn i musikken. På den måten blir noen av verdens ledende atomforskere, arkeologer, fysikere og astronomer solister og artister i hans musikk.

Til denne musikkvideoen har vi lagd noen oppgaver og spørsmål. Ved å lese igjennom teksten, se på videoen og høre på musikken kan elevene lære masse om Mars, og hvorfor vi mennesker trenger å utforske denne røde planeten. 


  

6: IPAD OG APP´s

 

1344620284 App Store_alt Curiosity HD
Mye av det materialet du finner på nettsidene finner du også i iPad-appen Curiosity HD. Du finner mer informasjon om den her.  

Mars Globe HD
I tilegg har du appen Mars Globe HD som gir deg en guidet tur på Mars ved å snurre planten rundt og zoome inn i kjent iPadstil. Her er en flott artikkel om denne appen, og her finner du informasjon om denne


Spacecraft 3D
Til slutt har NASA laget en spennende App som heter Spacecraft HD. Med denne appén kan du se 3D modeller av bæreraketten og selve Curiosity. Det skjer på følgende måte:

 • Skriv ut et ark med markeringspunkter (du finner dette forklart inne i Appen.
 • Legg arket på pulten til elevene.
 • Start opp iPad-App`en og velg modell.
 • Rett kamera mot markeringspunktet på arket.
 • Vips dukker det opp en tredimensjonell model av Curiosity - på pulten - gjennom iPadén. 

 • Detter er Augmentet Reality og det gir deg og elevene en helt unik opplevelse av Curiosity. App´en finner du i Appstore. 
  Vi lagde denne filmen så dere kan se hvordan denne appen oppførere seg :-)   1344628311 pdf Helt til slutt vil vi oppfordre dere til å laste ned og prøve ut vårt oppgavesett og arbeidshefte. Der finner dere arbeidsoppgaver for SMÅ, MELLOM og UNGDOMSTRINNET! Alt er gratis, fordi vi vil bidra til mer bruk av IKT i norsk skole. Apps, spillkonsoller, nettsider og filmer gjør undervisningen mer levende og engasjerende for både elever og lærere. 

  Helt til slutt - for dere som er inetressert i teater, sang og dans. NASA har en barnemusical som dere kan titte på. Alt materialet ligger på denne linken. Riktig nok er dette på engelsk, men kanskje noen blir inspirert og gjør en norsk tilpasning av dette materialet? 


  Ekstramateriell og linker

  Den internasjonale romstasjonen har fått satt opp et livekamera. De filmer ned på jorda døgnet rundt og viser oss hjemstedet i all sin prakt. Nyt: 

   


  Live streaming video by Ustream
   

   

   


  Lykke til!
  Hilsen Eva, Magnus og Lage! 

  Sist oppdatert fredag 09. mai 2014 09:07